Blog

Igéző szemek a festészetben

Ahogy mi magunk is, minden szempár a világon egyedi és különleges. A tekintetünk a kifejezés mestere, titkaink őrzője, és természetesen a lelkünk tükre, ahogy a mondás is tartja. Akik portré festéssel foglalkoznak, azokt leginkább az arc, azon belül is a szem valósághű ábrázolása hozza lázba. Mi is lehetne ennél gyakoribb, mégis titokzatosabb és izgalmasabb téma? 

Hazudnánk ha azt állítanánk, hogy élethű szemeket festeni könnyű, de természetesen nem lehetetlen vállalkozás. Fontos ismernünk a szem külső anatómiáját és azt is értenünk sem árt. A csillanások, színek, határok, irányok útvesztőjében könnyű elveszni, de ha apró lépésenként haladunk, akkor nem lesz gond a végén.

A FessNeki élményfestésen egy, most már hívhatjuk örök kedvenc festményünknek, a Fátyol mögött című képünkön lehet leginkább végigmenni a szem festés lépésein. A kép fő fokuszában az ismeretlen hölgy kifejező szeme áll, amely oly sok mindent üzen nekünk, ki-ki mást lát, érez ha szembetalálkozik vele. A festményt talán még erőteljesebbé teszi az, hogy a kendő miatt a hölgynek valójában tényleg csak a tekintetét ismerhetjük meg, az arc többi részét sosem fedi fel számunkra.

A képet úgy készítjük el közösen, hogy egy hatalmasra kinagyított szemet ábrázoló rajzon mutatja instuktorunk minden lépés előtt meg, hogy tulajdonképpen a szem melyik részét, miért és  hogyan festjük meg közösen. Eleinte nagyon nehéz elhinni, hogy a festés végezével a hölgy ránk is olyan sejtelmesen fog nézni, de a végeredmények mindig magukért beszélnek.

Kukkantsatok bele rövid, így készült videónk egy részletébe is. Katt!

A Fátyol mögött című festményünk másik vitathatatlan erőssége a türkiz színvilág, de nem egyszer láttuk már a festményt más verzióban is.

Izgalmas lehet egy bordó kendő, barna szem párosítás, és egyik személyes kedvencünk a komplementer színekben (nem véletlen) megmutatkozó lila kendő és méz színű szem kombináció.

A FessNeki élményfestéseken már portrék elkészítésére is van lehetőség, persze a stílusok folyamatosan változnak, de a színek kavalkádjában készített Frida Kahlo porté, vagy a mindenki számára ismert gyönyörű klasszikus Vermeer kép, a Leány gyöngyfülbevalóval is igazi kihívást rejt a szemek szerelmeseinek.


Hasonló bejegyzések

Festés kezdőknek
szerző: FessNeki
Legjobb workshopok
szerző: FessNeki